Únor 2016

Momo

15. února 2016 v 12:45 | KL |  Kultura
Správná novoroční oslava se v Tibetu neobejde bez masových knedlíčků momo!

Knedlíčky se mohou dělat samozřejmě kdykoliv během roku, jsou neoddělitelnou součástí každého správného menu tibetské restaurace.

Výroba knedlíčků je společenská událost, kdy se sejde celá rodina, můžou se připojit i přátelé.

Těsto na knedlíčky se vyrábí z mouky a vody.
Vnitřní náplň se připravuje z mletého masa, nakrájené jarní cibulky a podle chuti se přidá sůl.
Masová náplň se do těsta zabalí a na vršku se podle libosti vytvoří z uzavřeného těsta "květ".

Knedlíčky se dělají na páře 10minut. Podložku vždy mezi jednotlivými várkami potřeme sádlem.




Momo knedlíčky se mohou namáčet do sojové omáčky, ale Tibeťané mají nejradši chilli omáčky.

Do základního těsta je možné přimíchat i trochu sody. Knedlíčky budou bělejší a nadýchanější.
Vlastní náplň nemusí být pouze z masa, dnes se dělají i z různých směsí zeleniny.

Další inspirace, informace a fotky také v angličtině nebo ruštině.

Příprava na LOSAR

3. února 2016 v 17:28 | KL |  Kultura
Letošní tibetský Nový rok (LOSAR) se blíží! 8.2.2016 se slaví "Silvestr" a 9.2.2016 začíná rok Ohnivé opice.


Jedna z věcí, která se musí připravit je tzv. TERKA, hranice postavená z ADZA (nebo také KHAPSE) a ozdobená ovocem.


Výroba Adza (Khapse) je velice jednoduchá. Těsto se vyrobí z mouky, vody, vejce a soli. Rozdělí se na malé kousky, které se vyválejí do tvaru oválu.



Cípy oválu se spojí dohromady a těsto se vloží do horkého oleje. Když se cípy náhodou rozpojí, nevadí.





Na závěr je ještě třeba z těsta vytvořit ptáčka. V rodinách s malými dětmi se fantazii meze nekladou a vyrábí se množství figurek, ale vždy je potřeba alespoň jeden ptáček, který se posadí na vrchol TERKA a přinese štěstí v novém roce.

Při výrobě ADZA vznikne mnoho nepovedených kousků. Mohou se dělat i jiné tvary, které během novoročních svátků slouží jako zákusek pro hosty. Další inspirace na výrobu KHAPSE zde (YoWangdu - Khapse).